Τα σημερινά φαρμακεία του Αγίου Όρους αποτελούν συνέχεια της λαϊκής παραδοσιακής φαρμακευτικής, που επί πολλούς αιώνες εξυπηρέτησετ ους κατοίκους της περιοχής. Μητέρα της παραδοσιακής φαρμακευτικής είναι η πατροπαράδοτη φαρμακοβοτανική, η οποία ανδρώθηκε και διαδόθηκε με τη λαϊκή φροντίδα – παρατήρηση – μνήμη – εμπειρία – προφορική μετάδοση και πρακτική.
Οι πρακτικοί φαρμακοποιοί στηρίζουν τις γνώσεις τους στη μελέτη του φυτικού κόσμου, του απέραντου περιβολιού της γης. Πλούσια είναι η συλλογή δρογών (προϊόντων του πρώτου φαρμακείου του ανθρώπου, της φύσης). Τα βότανα προστατεύουν, θεραπεύουν, τονώνουν και μακροημερεύουν τον άνθρωπο.
Στα δεκαεπτά Ελληνικά Μοναστήρια της αγιορείτικης χερσονήσου, λειτουργούν σήμερα φαρμακεία γιά τις ανάγκες των μοναχών, με την εποπτεία, διαχείριση και διεύθυνση ιατρών ή οδοντιάτρων μοναχών. Στις Καρυές, την πρωτεύουσα της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας, λειτουργεί στις μέρες μας ανεπίσημο κρατικό φαρμακείο. Συστεγάζεται με το αγροτικό ιατρείο στο παλαιό κτήριο της Αθωνικής Σχολής στην πλατεία της αγιορείτικης πολίχνης. Το φαρμακείο, εμπλουτισμένο με πολλά ιατρικά μηχανήματα και εργαλεία, καταλαμβάνει χώρον άνω των 40 τ.μ. και καλύπτει πλήρως τις φαρμακευτικές ανάγκες της Αγιωνύμου Πολιτείας.
Ονομαστό υπήρξε το ρωσσικό φαρμακείο του Προφήτη Ηλία, το οπίο έπαψε να λειτουργεί προ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τώρα υπάγεται στην Ι. Μονή Παντοκράτορος. Ωστόσο το μεγαλύτερο φαρμακείο που λειτούργησε ποτέ στην υπερχιλιετή περίοδο του Περιβολιού της Παναγιάς, είναι το ρωσσικό φαρμακείο του Σεράϊ, που τώρα υπάγεται στην Ι. Μονή Βατοπεδίου. Στο απώγειο της δόξας του τον 19ο αιώνα είχε 4 φαρμακοποιούς. Στεγάζεται στον δεύτερο όροφο της άλλοτε ρωσσικής σκήτης Σεράϊ, δίπλα στη σημερινή Αθωνιάδα Σχολή (Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο) και καταλαμβάνει δύο μεγάλα συνεχόμενα δωμάτια. Στα διπλανά δωμάτια ήταν τα ιατρεία της σκήτης. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, το φαρμακείο αυτό ήταν από τα πληρέστερα του ελλαδικού χώρου, εφάμιλλο των καλυτέρων της Αυστρίας και της Γερμανίας. Προσέφερε τα φάρμακα δωρεάν σε όλους τους ασθενείς μοναχούς και λαϊκούς. Τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον θάνατο του τελευταίου ρώσσου φαρμακοποιού, έπαψε να λειτουργεί. Το αρχείο του και τα όργανά του εργαστηρίου του βρίσκονται στην Ι. Μονή Βατοπεδίου. Τα έπιπλα και τα φάρμακα είναι στις θέσεις τους θυμίζοντας το μεγαλείο και την προσφορά του στη μακραίωνη αγιορείτικη ιστορία.
Στην είσοδο του φαρμακείου είναι το γραφείο του διευθυντή και στο βάθος του δευτέρου δωματίου το εργαστήριο. Στην είσοδο του εργαστηρίου υπάρχει βρύση με μεγάλη πορσελάνινη λεκάνη. Το φαρμακείο φωτιζόταν με λάμπες πετρελαίου.
Δυστυχώς σήμερα στο Άγιον Όρος δεν υπηρετεί κανείς φαρμακοποιός, μοναχός ή λαϊκός. Τα παλαιά φαρμακεία της αγιορείτικης χερσονήσου παραμένουν κλειστά ή εγκαταλελειμένα. Κρίνουμε σκόπιμη την παραχώρησή τους (επίπλωση, φάρμακα, αρχείο) στα φαρμακευτικά τμήματα των Πανεπιστημίων μας, γιά μελέτη και εκπαίδευση των φοιτητών και δημιουργία Φαρμακευτικού Μουσείου.
Δημήτριος Γκιζάνης
Φαρμακοποιός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου